Vanadisdottirs
Asatro Side

Urter & graviditet.

Denne side har tre afsnit; Urter du skal passe på med, urter der er gode at tage og endelig, urter under amningen.

Urter du skal passe på med:

Her er der et udpluk af de urter jeg er stødt på, som kan være farlige at anvende under graviditeten, De vil nok ikke kunne medføre abort i normale tilfælde, men hvis det ligger lige på vippen, kan de måske give det sidste fatale skub. 
Jeg har kun medtaget de mest almindelige urter og inden man tager nogen som helst former for urter, specielt æteriske olier, vil jeg tilråde, at man slår op i anerkendte urtebøger, og selv ser efter hvilke virkninger urterne kan have. Det er også klogt lige at spørge jordemoderen til råds, bare for en sikkerheds skyld.

Enebær, Juniperus communis
Brøndkarse, Nasturtium officinale
Salvie, Salvia officinalis. Små mængder er ok under graviditet, dog skal man være opmærksom på, at den hæmmer mælkemængden, så pas specielt på i den sidste tid.
Jernurt, Verbena officinalis
Løvstikke, Levisticum officinale
Persille, Petroselinum crispum. Ikke for store mængder, persillesovs er ok.
Bukkehorn, Trigonelle foenum-graecum. Jeg tog selv Bukkehorn i starten af min første graviditet og undrede mig en del over de menstruationsaktie smerter jeg havde. De forsvandt da jeg holdt op med at tage Bukkehorn og kom igen da jeg efter en pause begyndte på Bukkehorn igen. Så holdt jeg op med det.
Kinin (Kinatræ), Cinchona succiruba. Kinin blev tidligere brugt som abortfremkaldende middel. Tilsættes nu Grapesodavand
Hindbærblade, Rubus idaeus. Bør ikke tages de første seks måneder af graviditeten, derefter er det en god ide at drikke den. Findes i mange urteteer.

Så følger de urter jeg har haft gavn af under mine graviditeter.

Urter der er gode at tage:

Hindbærblade, Rubus idaeus. De sidste tre måneder er det en god ide at drikke te af hindbærblade. Det siges, at de løsner muskulaturen og vævet i livmoderen op, og derved letter fødslen. Jeg tilskriver i hvert fald hindbærbladene, at jeg havde to forholdsvis lette fødsler, omstændighederne taget i betragtning. Se min fødselsberetning her
Jeg drak en te af Hindbærblade, mynte og lakridsrod, det smager dejligt.

Mandler
. Er rigtig gode mod halsbrand. Spis et par stykker når den er gal.

Urter under amningen:
Husk at alt hvad du drikker og spiser kan påvirke mælken og dermed barnet

Hindbærblade, Rubus idaeus. Er godt for mælken, øger produktionen.
Fennikelfrø, Foeniculum vulgare. Øger mælkeproduktionen, og har, gennem modermælken,  en gavnlig virkning mod luft i maven, på nogle børn.
Anisfrø, Pimpinella anisum. Virker som Fennikel.

Mine primære kilder til dette er følgende to bøger: "Politikkens bog om helbredende urter" af Richard Marby og "Lægeplanter i folkemedicinen" af Inge Lindt.

[Urter du skal passe på med] [urter der er gode at tage]
   [urter under amnin
gen]

[Tilbage til "Helbredende urter"]